На 6 август Българската православна църква чества едно от най-значимите евангелски

...
На 6 август Българската православна църква чества едно от най-значимите евангелски
Коментари Харесай

Тази неделя, 6 август е Преображение Господне: небето се отваря и се сбъдват желания! Ето какво се прави!

На 6 август Българската православна църква чества едно от най-значимите евангелски събития – явяването на Иисус Христос пред тримата му възпитаници – Петър, Яков и Йоан. Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. За всички вярващи християни Преображение Господне е обвързвано с вярата за смяна към по-добро.

Църквата установява отбелязването на празника още в първите епохи на християнството, с цел да ни припомня, че Господ е на всички места – в нас, с нас и към нас.

Според народния календар на 6 август настава и трайно видоизменение в природата.

За нощта срещу Преображение Господне съществуват разнообразни поверия, а едно от тях е, че в часовете против огромния християнски празник небето се отваря и всички стремежи се сбъдват.

Според народното поверие в нощта сред 5 и 6 август слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента.

Това е денят, в който прелетните птици се събират на ята и се готвят да отлетят на юг.

За всички вярващи Преображение Господне се свързва с смяната и е знак, че вяра за нещо по-хубаво постоянно има. Празникът отбелязва и края на православната църковна година.

На 6 август във всички християнски храмове се прочита специфичен Тропар (молитвено песнопение) със старославянското наименование Начатки овощей, а Българската православна черква чете молитвата Освещаване на гроздето.

На някои места в страната към момента се съблюдават някои стари традиции, свързани с подготовката за посрещането на празника. По остаряла традиция в тези дни се подготвят годежите, а сватбите се уговарят след 1 септември, когато се посреща новата църковна година.

Вярва се, че в нощта против Преображение Господне небето се отваря и Бог изпълнява всяка молитва на вярващите.

Празникът се свързва с концепцията за видоизменение и съгласно поверието, в случай че страдате от някаква болест, в нощта против Преображение би трябвало да потопите връзка сушени плодове във вода, която на сутринта да изпиете. Това ще преобрази заболяването и ще се излекувате.

Преображение е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, откакто се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

Старите хора описват, че когато Господ основал гроздето, Дяволът направил къпината и я нарекъл демонски плод. Всеки, който желал да избави от изкушенията на Дявола, първо хапвал от божия плод и по този начин си осигурявал покой за душата и добро здраве.

В някои селища Преображение се осмислял и като ден, граничен сред лятото и есента и обвързван с „ преобразяването “ на слънцето и живата природа. В Родопите имат вяра, че Господ пускал слънчева вадичка в небето и по този начин давал знак, че е пристигнало времето за есенна сеитба.

На този ден „ времето стартира да се преобразява “

Слънцето понижава силата си, денят също понижава, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и към този момент са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си подземен.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР